Opmerking van de vertaler: Dit artikel betreft het zesde deel uit de reeks artikelen die dieper ingaan op het mei 2024 Wachttoren-studieartikel dat is getiteld: Wat weten we over Jehovah’s toekomstige oordelen?” Mocht u deel 1 hebben gemist dan kunt u deze HIER teruglezen. Voor deel 2 klik HIER. Voor deel 3 klik HIER. Voor deel 4 klik HIER. Voor deel 5 klik HIER.


Tijdens zijn laatste verblijf in Jeruzalem verbaasde Jezus zijn apostelen toen hij zijn blik richtte op de tempel en zei Er zal hier niet één steen op de andere blijven. Alles zal worden afgebroken.” Na een aantal dagen benaderden de apostelen Jezus persoonlijk en vroegen hem om meer details. Ze wilden van Jezus weten wanneer deze zaken zouden gaan plaatsvinden met betrekking tot Jeruzalem en de tempel.

Het is duidelijk gebleken dat de apostelen door God werden geïnspireerd om voor ons extra navraag bij Jezus te doen. Maar op welke manier dan? Toen ze Christus op de Olijfberg naderden, begrepen ze niet eens dat Jezus ter dood gebracht zou worden en dat hij vervolgens weer uit de dood zou worden opgewekt en naar de hemel zou opstijgen om op een veel later tijdstip weer naar de aarde terug te keren. Ze hadden toen ook absoluut geen kennis van een toekomstige parousia (Tweede Komst van Christus). En toch vroegen ze hem om een teken van zijn aanwezigheid en ze vroegen hem ook om informatie over het besluit van het samenstel. Het behoeft geen betoog dat geen van de apostelen tegen die tijd nog in leven zou zijn om de tegenwoordigheid van Jezus met hun eigen ogen te aanschouwen.

Het is zeer opmerkelijk dat Jezus zijn profetie en gelijkenissen inleidde met een waarschuwing: Pas op dat je niet wordt misleid, want er zullen velen komen die mijn naam gebruiken en zeggen: “Ik ben het” en: “De tijd is gekomen.” Ga ze niet achterna. Als jullie horen van oorlogen en ongeregeldheden, raak dan niet in paniek. Want die dingen moeten eerst gebeuren, maar het einde zal niet meteen komen. (Lukas 21:8-9)

Tegenwoordig zijn er veel eindtijdpredikers. De meeste van hen komen uit evangelische sekten en groeperingen en naarmate de tijd verstrijkt, springen er steeds meer van hen aan boord van de zogenaamde ‘eindtijd-wagen’. Wanneer we echter eerlijk zijn tegenover onszelf, zullen we ook moeten erkennen dat geen enkele sekte zo lang en zo luidruchtig is geweest als het Wachttorengenootschap in de aankondiging dat Christus is gekomen en dat ‘de bestemde tijd nabij is gekomen’, of zoals de Nieuwe Wereldvertaling Reference Edition zegt: “The due time has approached.”

C.T. Russells tweede deel van ‘Studies in the Scriptures’, dat werd gepubliceerd in 1889, was getiteld “The Time is at Hand”. Interessant genoeg werd twee jaar later de American Standard Version van de Bijbel gepubliceerd, waarin de woorden van Jezus precies hetzelfde werden weergegeven: “Take heed that ye be not led astray: for many shall come in my name, saying, I am he ; and, The time is at hand: go ye not after them.”

(Vertaald: ‘Pas op dat u niet op een dwaalspoor wordt gebracht: want velen zullen in mijn naam komen en zeggen: Ik ben het; en: De tijd is nabij: ga niet achter hen aan.’)

Jehovah’s Getuigen zullen dit rationaliseren en beweren dat de tijd ‘destijds’ nabij was gekomen omdat het Koninkrijk in 1914 zou zijn opgericht. Indien dat waar zou zijn geweest, welke ‘oorlogen en ongeregeldheden’ gingen er dan vooraf aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, die voor de wereld reden waren om “in paniek” te raken?

En daar zitten we dan. In het hier en nu. Meer dan een eeuw verwijderd van het moment waarop “de tijd nabij zou zijn gekomen”, terwijl we ook zien dat de natiën van deze aarde op dit moment worden geconfronteerd met een zich ontwikkelende crisis waarvan nuchtere mensen vrezen dat deze zou kunnen uitmonden in een nieuwe wereldoorlog die onvermijdelijk het gebruik van massavernietigingswapens zou betekenen.

Een kernoorlog is iets onvoorstelbaars. Dat is ook de reden waarom de meeste mensen dit scenario afdoen als iets dat onmogelijk zou kunnen plaatsvinden. Mensen gaan er vanzelfsprekend van uit dat de leiders van deze wereld niet zo roekeloos en dwaas zouden zijn om een kernoorlog te beginnen. Het uitlokken van een nucleaire holocaust die een einde maakt aan al het leven op deze planeet, zou absoluut krankzinnig zijn. Alleen compleet losgeslagen psychopaten zouden het opblazen van de aarde beschouwen als een acceptabel scenario. En toch laat de realiteit zien dat de oorlogszuchtige club in Londen en andere hoofdsteden van het Westen vastbesloten zijn om president Poetin omver te willen werpen en Rusland in kleinere delen op te splitsen. Dit is ook al meer dan tweehonderd jaar het langetermijndoel van het Britse Imperium. Sinds de opheffing van de Sovjet-Unie en de ontbinding van het Warschaupact meer dan dertig jaar geleden, is de gestage uitbreiding van de NAVO tot aan de Russische grens een bewijs dat het Imperium tot op de dag van vandaag nog steeds driftig zijn beleid voortzet om Rusland te veroveren en aan zich te onderwerpen. De Russen weten dit ook. Zij hebben daarom ook herhaaldelijk verklaard dat een directe aanval op Rusland zal worden beantwoord door middel van een nucleaire tegenreactie. Overigens kan, nu de recente terreuraanslag in Moskou nog wordt onderzocht, uiteindelijk door Rusland worden vastgesteld dat de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten erbij betrokken waren, in welk geval Rusland ook zou kunnen concluderen dat zij rechtstreeks in oorlog zijn met het Westen waardoor ze de Oekraïense proxy zouden kunnen gaan omzeilen.

Een kernoorlog is dus zeker geen ondenkbaar scenario. Het maakt deel uit van de Russische militaire doctrine die uitgaat van zelfverdediging. Daarnaast zien we ook dat Rusland in alle opzichten onder aanval staat. De oorlogshavikken in het Westen hebben de waarschuwingen van Poetin van tafel geveegd. Ze beweren dat Poetin alleen maar aan het bluffen is. En dus blijft het Anglo-beest de druk op Rusland steeds verder opvoeren door raketten aan Oekraïne te leveren die een steeds groter bereik hebben zodat ook doelen kunnen worden bereikt die dieper in Rusland liggen.

Dan is er ook nog de oorlog in het Midden-Oosten. Tot nu toe hebben de omringende islamitische landen slechts van een afstandje toegekeken en hebben ze toegestaan dat Israël het Palestijnse volk afslachtte. De huidige status quo zou echter zeker niet voor altijd kunnen blijven gelden. En dan is er ook nog China. Of beter gezegd, de voortdurende provocaties van China door dezelfde oorlogshavikken uit de Anglosfeer, die gedreven worden door de wetenschap dat hun economische systeem bankroet is en op de rand staat van een complete ineenstorting en dat er op dit moment een nieuw economisch systeem in opkomst is, namelijk de BRICS.

Dit betreffen dan ook beslist de ‘oorlogen en ongeregeldheden’ waarover in de Schrift staat geschreven: “Want die dingen moeten eerst gebeuren“. Maar éérst voor wat dan precies? Eérst voordat natiën en koninkrijken in een totale oorlog zullen worden gestort en de vrede van de hele aarde zal worden weggenomen. Beschouw vervolgens eens wat er in de twaalfde alinea van het Wachttoren-studieartikel staat geschreven:

12 Als de grote verdrukking begint, kan het zijn dat sommigen die de vernietiging van ‘Babylon de Grote’ zien zich herinneren dat Jehovah’s Getuigen jarenlang hebben gezegd dat dat zou gebeuren. Zou het kunnen dat de houding van sommigen door de gebeurtenissen verandert? (Openb. 17:5; Ezech. 33:33)

Zoals ik al vaak heb benadrukt, valt er geen enkele Bijbelse ondersteuning terug te vinden voor de vaak herhaalde bewering van het Wachttorengenootschap dat de verdrukking pas zou beginnen zodra de achtste koning zich tegen Babylon de Grote keert. Dat is dan ook meteen de achterliggende reden waarom het Wachttorengenootschap hier nooit iets over te melden heeft. Maar nu lijkt het er dus op dat het Wachttorengenootschap zichzelf verloochent door er publiekelijk over te speculeren dat het voor sommigen mogelijk is om op het laatste moment nog even van gedachten te veranderen, nádat Gods oordeel tegen Babylon zal zijn voltrokken.

Naast het feit dat Babylon niet vernietigd zal worden tijdens de verdrukking en het voor de mensen dus niet mogelijk zal zijn om zich dan ineens te herinneren dat wat Jehovah’s Getuigen hadden gezegd inderdaad waar bleek te zijn, heeft het Wachttorengenootschap gedurende haar hele bestaan daarnaast ook nog bij de mensen op aangedrongen om vooral uit Babylon de Grote te vertrekken nog vóórdat Gods oordeel ertegen wordt voltrokken. En die waarschuwing wordt dan ook ondersteund door de Schrift zelf. Laten we het, ter wille van dit onderzoek, nog eens een keertje zelf nalezen: En ik hoorde een andere stem uit de hemel zeggen: ‘Ga uit haar weg, mijn volk, als jullie geen deel willen hebben aan haar zonden en als jullie geen deel van haar plagen willen ontvangen. (Openbaring 18:4)

Het is dan ook heel erg tragisch om te moeten constateren dat Jehovah’s Getuigen blijkbaar zo afgestompt zijn geraakt door de constante herhaling van deze Schriftplaats dat zij zich niet realiseren dat het Wachttorengenootschap terloops Gods woord teniet heeft gedaan. Indien het voor iemand namelijk mogelijk zou zijn om op het laatste moment nog even snel van gedachte te veranderen, waarom zou Gods engel het volk van God dan op strenge toon hebben gewaarschuwd om uit haar weg te gaan vóórdat ze wordt veroordeeld?

Wellicht zijn er nog enkele nuchtere Jehovah’s Getuigen die dit artikel lezen. Ik doe dan ook een beroep op u en ik spoor u hierbij aan om u te beseffen dat we getuige zijn van de buitengewone vervulling van de profetie. In het licht van het feit dat het Wachttorengenootschap zichzelf verloochent en de Bijbel tegenspreekt, gaat tegelijkertijd ook het woord van God in vervulling: En ook zij dwalen af vanwege de wijn, ze zwalken rond door de drank. Priester en profeet dwalen af vanwege de alcohol, ze zijn in de war door de wijn en door de drank lopen ze waggelend rond. Ze dwalen af door hun visioenen en ze gaan onderuit bij hun oordelen. Hun tafels zijn bedekt met walgelijk braaksel— het zit overal.” (Jesaja 28:7-8)

De uitgevers van het Wachttorengenootschap hebben altijd beweerd dat de woorden van Jesaja van toepassing waren op de geestelijken van de heidense christenheid. Tegenwoordig zien we echter heel duidelijk dat het Besturende Lichaam zelf dronken is met betrekking tot zijn eigen importantie. Ze zijn afgedwaald en ze zwalken geestelijk dronken rond terwijl ze tegelijkertijd geen enkel idee hebben waar ze nu eigenlijk staan in relatie tot de komst van Christus. Ze zijn verward over de aard van de verdrukking. Ze zijn gestruikeld en onderuit gegaan bij hun oordelen, zoals ook duidelijk blijkt uit hun bovenstaande verklaring. In geestelijke zin worden hun profetische interpretaties aan de Jehovah’s Getuigen opgediend en verkocht als het beste en meest voedzame geestelijke voedsel dat beschikbaar is, terwijl dit veronderstelde geestelijke voedsel door hen wordt opgediend op een tafel dat vol ligt met walgelijk braaksel.

EINDE DEEL 6