Dagtekst dinsdag 19 december 2023

Hij trok zich vaak op een eenzame plaats terug om te bidden. — Lukas 5:16.

Jehovah luistert naar zijn kinderen. Hij luisterde naar de vele gebeden die zijn Zoon opzond toen hij op aarde was. Hij hoorde Jezus bidden voor belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld toen hij zijn 12 apostelen uitkoos (Luk. 6:12, 13). En hij hoorde Jezus bidden toen hij het moeilijk had. Vlak voordat Jezus werd verraden, bad hij vurig tot zijn Vader over de moeilijke beproeving waar hij voor stond. Jehovah hoorde dat gebed niet alleen, hij stuurde een engel om zijn dierbare Zoon te sterken (Luk. 22:41-44). Jehovah luistert ook naar de gebeden van zijn aanbidders in deze tijd. En hij verhoort ze op het juiste moment en op de best mogelijke manier (Ps. 116:1, 2). Een zuster in India maakte dat persoonlijk mee. Ze ging gebukt onder zware emotionele problemen en bad daar vurig tot Jehovah over. Ze schrijft: ‘Het maandprogramma van mei 2019 op JW Broadcasting® over omgaan met zorgen en angsten was precies wat ik nodig had. Het was een antwoord op m’n gebeden.’ w21.09 21-22 ¶6-7

Ik twijfel er niet aan dat God oprechte gebeden daadwerkelijk verhoort. Er zijn veel gevallen bekend waarin mensen om een antwoord hebben gebeden, waarbij ze vurig baden om hulp om de waarheid te leren kennen, waarna er vervolgens zomaar ineens een paar Jehovah’s Getuigen bij hen voor de deur stonden. Dat komt vaak voor, althans, vroeger was dat in ieder geval nog vaak het geval. Voor wat betreft de stelling dat God het gebed van een zuster zou beantwoorden door middel van een videopresentatie op JW-Broadcast, berust dat waarschijnlijk eerder op toeval dan dat dit een voorbeeld betreft waarbij God ook echt daadwerkelijk rechtstreeks het gebed van een persoon beantwoordt. Het Wachttorengenootschap publiceert in de loop van een kalendermaand namelijk een heleboel informatie, dus het zou daarom ook geen verrassing moeten zijn wanneer blijkt dat sommige Jehovah’s Getuigen of geïnteresseerde personen een deel van de gepubliceerde informatie ervaren als ‘informatie op de juiste tijd’.

Maar werkt Jehovah dan altijd via het Wachttorengenootschap? Persoonlijk denk ik van niet. Gedurende de 22 jaar dat ik online actief ben, ben ik behoorlijk wat Jehovah’s Getuigen en anderen tegengekomen die hebben laten weten dat ze het vinden van mijn website of YouTube-video’s beschouwen als een antwoord op hun gebeden. Ik twijfel daar ook niet aan. De reden daarvoor is dat het Wachttorengenootschap vele duizenden en wellicht zelfs wel miljoenen Jehovah’s Getuigen en geïnteresseerde personen tot struikelen heeft gebracht. De informatie die ik presenteer kan ertoe leiden dat iemand wordt gered uit het vuur der twijfels en dat deze informatie diegene daarnaast ook nog kan helpen om een aantal zaken die zich in Wachttorenland afspelen te kunnen verklaren of begrijpen.

Ik ben enigszins teleurgesteld dat mijn werk niet een wat grotere impact heeft gehad, maar ik vertrouw erop dat Jehovah ervoor zal zorgen dat de mensen die echt daadwerkelijk op zoek zijn naar de antwoorden die het Wachttorengenootschap niet kan of wil geven, iets zullen vinden waar ze zich aan kunnen vastgrijpen om daarmee hun eigen geloof te versterken. Wie weet wat Jehovah er in de toekomst nog van zal gaan maken? Zodra de zaken echt zullen beginnen te escaleren. Zodra natie zich tegen natie zal keren en zodra koninkrijk tegen koninkrijk in opstand zal komen, zullen alle Jehovah’s Getuigen, inclusief hun leiders op Bethel worden geconfronteerd met een onvermijdelijke beproeving van hun geloof. Het zou zomaar kunnen dat op dat moment de informatie op e-watchman viraal zou kunnen gaan op het internet.

Er bestaat geen twijfel over dat het Besturende Lichaam en de bijkantooropzieners wel degelijk op de hoogte zijn van mijn boodschap. Ik heb ze in de loop der jaren vele ‘Koninkrijksnieuwsbrieven’, brochures en boeken gestuurd. Het maakt dan verder ook niet echt uit of ze het wel of niet lezen. Ik vermoed ook dat het grootste deel van de informatie die ik stuur rechtstreeks in de prullenbak belandt. Het maakt allemaal niets uit. Degenen die de leiding hebben binnen de Wachttoren-organisatie vallen voor het overgrote deel te vergelijken met ongeïnteresseerde huisbewoners die de deur dichtsmijten voor Jehovah’s Getuigen, zonder ook zelfs maar een minuut te luisteren naar wat ze eigenlijk te vertellen hebben. Dat is dan ook hun eigen keuze en verantwoordelijkheid. Uiteindelijk zullen ze toch wel worden gedwongen om te moeten erkennen dat de boodschap uiteindelijk afkomstig was van Jehovah God. Daar twijfel ik ook geen seconde aan. Het staat zelfs zo geschreven in de Schrift: Ik stuur je naar zonen die onbeschaamd en hardvochtig zijn, en je moet tegen ze zeggen: “Dit zegt de Soevereine Heer Jehovah.” En of ze nu willen luisteren of niet — het is een opstandig huis — ze zullen weten dat er een profeet onder hen is geweest. (Ezechiël 2:4-5)