Opmerking van de vertaler: Dit artikel betreft deel 3 van de bespreking van het Wachttoren studieartikel “Wat weten we over Jehovah’s toekomstige oordelen? Mocht u deel 1 hebben gemist dan kunt u deze HIER teruglezen. Voor deel 2 klik HIER.


Er staat in het betreffende Wachttorenartikel een kopje met de tekst: “WAT WE NIET WETEN”. Het komt er botweg op neer dat hetgeen waarover ze zelf toegeven dat ze het niet weten, in werkelijkheid totaal irrelevant is vergeleken met datgene wat ze daadwerkelijk niet weten en wel hadden moeten weten. Men zou zelfs een boek kunnen schrijven over alle zaken die Jehovah’s Getuigen niet weten over Jehovah’s toekomstige oordelen. Sterker nog, iemand heeft daar ook daadwerkelijk een boek over geschreven, namelijk ikzelf. Het boek heet “Jehovah zelf is Koning geworden”. Maar ook ik pretendeer niet alles te weten. Daarom heb ik het boek ook voorzien van de volgende ondertitel: ‘Een inleiding tot de Apocalyps’.

Ik heb elk lid van het Besturende Lichaam en elk bijkantoor over de hele wereld een gratis exemplaar van de eerste uitgave toegestuurd. Tegelijkertijd betwijfel ik echter of iemand van hen het boek ook echt daadwerkelijk heeft gelezen. Ze zijn hierin simpelweg niet geïnteresseerd. Het Besturende Lichaam legde op hun jaarvergadering uit dat zij de exclusieve rechten bezitten op de waarheid en dat elke vorm van nieuw licht van Jehovah enkel en alleen maar door middel van hen kan worden gekanaliseerd. U ziet het. Dat is dan ook gelijk de reden waarom de Jehovah’s Getuigen het niet weten. Dat komt doordat degenen die zij beschouwen als het aardse mondstuk van Jehovah het niet aan hun hebben verteld.

Maar gelooft u mij echter niet op mijn woord. Bedenkt goed wat God heeft verklaard in het boek dat Hij zelf heeft gesponsord. Je hebt het allemaal gehoord en gezien. Ga je het niet bekendmaken? Vanaf nu kondig ik je nieuwe dingen aan, goedbewaarde geheimen die je onbekend waren. Ze worden nu pas geschapen — en niet lang geleden —dingen die je tot nu toe nog nooit hebt gehoord, zodat je niet kunt zeggen: “Kijk, ik wist het allang.” Nee, je hebt het niet gehoord, je wist er niet van, in het verleden waren je oren niet geopend. Want ik weet dat je heel onbetrouwbaar bent en dat je vanaf je geboorte een overtreder wordt genoemd.” (Jesaja 48:6-8)

We zouden ons terecht kunnen afvragen: wanneer is dan ‘nu’? Dat komt omdat God zegt: “Vanaf nu”. Of wanneer is “niet lang geleden”? Omdat God verwijst naar “dingen die je tot nu toe nog nooit hebt gehoord”.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat God hier slechts op symbolische wijze tot de Israëlieten sprak. De ‘Jakob’ tot wie Gods woorden zijn gericht, betreft het ‘Israël van God’ waarnaar Paulus verwees in Galaten. Behalve dan dat het ‘nu’ en ‘vanaf nu’, wanneer Jehovah zijn goed bewaarde geheimen, geheimen die je onbekend waren, aan zijn onbetrouwbare dienaar zal onthullen tijdens de dag van de Heer. De onthulling van Gods oordelen is wat de Apocalyps inhoudt.

Om het zo simpel en bondig mogelijk te formuleren: Jezus begon niet in het jaar 1914 met het regeren in zijn Koninkrijk. Sta mij toe om het nog op een andere manier te verwoorden: de dag van de Heer is tot op heden nog steeds niet begonnen. En dat verandert dan ook alles. Of beter gezegd: het zal alles in de toekomst gaan veranderen zodra de Apocalyps daadwerkelijk begint.

Wat het Wachttoren-artikel betreft, beweren zij dat de miljarden mensen die geen gelegenheid hebben gehad om de waarheid te leren kennen, die gelegenheid in de toekomst alsnog zullen krijgen, zelfs nog na de verdrukking, wat vermoedelijk ook het moment is waarop de Verenigde Naties alle wereldwijde valse religie zal gaan vernietigen. Dat is dan ook erg vreemd wanneer u zichzelf bedenkt dat het Wachttorengenootschap altijd heeft gezegd dat de verdrukking rechtstreeks zal overgaan in Armageddon.

Maar bedenkt u zich tegelijkertijd ook dat de Apocalyps op dit moment ook nog steeds niet is begonnen. Maar wat kunnen we dan verwachten dat er zal gaan gebeuren zodra de Apocalyps ook echt daadwerkelijk zal gaan beginnen? Naast de verdrijving van Satan en zijn engelen uit de hemel, wat zal plaatsvinden in het onzichtbare geestenrijk, beeldt het zesde hoofdstuk van Openbaring de toekomstige onthulling van Jehovah’s oordelen af als een boekrol welke is verzegeld door middel van zeven zegels. De ontzegeling van de eerste vier zegels vertegenwoordigt het loslaten van de vier ruiters van de Apocalyps. Over de ruiters die oorlog, hongersnood en pestilenties zullen brengen, zegt het achtste vers: En ik keek en zag een vaal paard, en degene die erop zat, heette Dood. En het Graf volgde dicht achter hem. Ze kregen autoriteit over een vierde deel van de aarde om te doden met een lang zwaard en door voedseltekorten, dodelijke plagen en de wilde dieren van de aarde. (Openbaring 6:8)

Ik ga hier verder geen ruimte verspillen door nogmaals uitgebreid uit te leggen hoe we dan zeker kunnen weten dat de ruiters van de Apocalyps niet al in het jaar 1914 op de aarde werden losgelaten. Ik heb daar namelijk al vele pagina’s over volgeschreven. Ik wil er enkel op wijzen dat het Boek der Waarheid openbaart dat de ruiters die oorlog, hongersnood en ziektes veroorzaken, de autoriteit zullen krijgen over een kwart van de wereldbevolking. Het feit dat het Graf de ruiter genaamd Dood op de voet volgt, betekent dat wanneer de Apocalyps bijvoorbeeld in dit jaar, 2024, zou beginnen, wat ook zeker tot de mogelijkheden zou kunnen behoren, we dan ook kunnen verwachten dat ongeveer twee miljard zielen door het Graf zullen worden opgeëist voordat deze periode pas tot een einde zal komen.

Indien deze gebeurtenis in het jaar 1914 al was begonnen, hadden we dan ook mogen verwachten dat sindsdien de wereldbevolking zou exploderen van ongeveer een miljard mensen aan het begin van de 20ste eeuw tot acht miljard zielen vandaag de dag? Laat hier alstublieft uw gezonde verstand prevaleren.

Laat het Besturende Lichaam hun nieuwe licht maar eens op alle ongelovigen schijnen door hen na de grote verdrukking de waarheid te laten aanvaarden. Miljoenen mensen die nu leven zullen worden gedood door de verwoestingen van oorlog, hongersnood en pestilentie. Het goede nieuws is dat ze naar het Graf zullen gaan en dat ze niet rechtstreeks zullen eindigen in het meer van vuur.

4 Moeten we het verslag over de vloed zien als een profetisch beeld? Nee. Waarom niet? Omdat daar geen directe Bijbelse ondersteuning voor is. Het is waar dat Jezus zijn aanwezigheid met ‘de tijd van Noach’ vergeleek. Maar hij suggereerde niet dat de vloed een profetisch beeld was met een bijbehorend tegenbeeld van elke persoon en gebeurtenis. En hij heeft ook niet gezegd dat het sluiten van de deur van de ark een profetische betekenis had. Maar dat wil niet zeggen dat we niets van het verslag over Noach en de vloed kunnen leren.

Het lijkt erop dat het Wachttorengenootschap de waarheid volledig uit het oog is verloren. Dat is dan ook het resultaat van het jarenlang promoten van een leugen (1914). Ten eerste vergeleek Jezus de dagen van Noach niet met ‘de tijd van zijn aanwezigheid’. Jezus vergeleek de dagen van vóór de zondvloed, toen de mensen trouwden, aten en dronken en hun dagelijkse gang gingen, met de dagen net vóór zijn aanwezigheid, een periode waarin de mensen ook zullen eten en drinken en hun dagelijkse gang zullen gaan.

Wilt u daadwerkelijk weten wat Jezus over dit cruciale onderwerp zei, zonder dat het Wachttorengenootschap extra woorden invoegt om de betekenis ervan te verdraaien? Dit is wat Jezus zelf verklaarde: Van die dag en dat uur weet niemand iets af, ook de engelen in de hemel en de Zoon niet, maar alleen de Vader. De aanwezigheid van de Mensenzoon zal zijn als de tijd van Noach. Want in de tijd vóór de vloed aten en dronken de mensen, mannen trouwden en vrouwen werden uitgehuwelijkt, tot de dag dat Noach de ark in ging. En ze hadden er geen aandacht voor totdat de vloed kwam en ze allemaal wegvaagde. Zo zal ook de aanwezigheid van de Mensenzoon zijn. Er zullen dan twee mannen op het veld zijn. De een zal worden meegenomen en de ander achtergelaten. Twee vrouwen zullen samen graan malen. De een zal worden meegenomen en de ander achtergelaten. Blijf dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag jullie Heer komt. Maar weet dit: als de huiseigenaar had geweten hoe laat de dief zou komen, zou hij wakker zijn gebleven en niet hebben toegelaten dat er in zijn huis werd ingebroken. Zorg daarom dat je er klaar voor bent, want de Mensenzoon komt op een uur waarop je het niet verwacht.” (Mattheüs 24:36-44)

Omwille van de beknoptheid heb ik de volgende reeks verzen niet meegenomen, maar het betreft waarschijnlijk het meest geciteerde vers in het boek Mattheüs, althans door het Wachttorengenootschap dan. Het begint ermee dat Jezus de vraag opwerpt: Wie is echt de getrouwe en beleidvolle slaaf,…”?

Houd hierbij in gedachten dat Jezus hier reageerde op de vraag die de apostelen hem stelden over de periode van het besluit en de parousia. Jezus spreekt hier dus tot de gezalfde christenen die in leven zullen zijn, net vóór de onkenbare dag en het onkenbare uur waarop de Mensenzoon arriveert. Jezus spoort zijn slaven aan om te bewijzen dat ze er klaar voor zijn, omdat zijn plotselinge komst net zo plotseling zal zijn als de dag waarop Noach de ark binnenging. Dan zal er één worden meegenomen en de ander worden achtergelaten.

Ondanks al hun geleuter met betrekking tot 1914, geeft zelfs het Besturende Lichaam sinds 2013 ineens toe dat Christus tot op heden nog steeds niet als een dief in de nacht is gearriveerd om de slaven te oordelen die zijn aangesteld om Gods huisgezin op de juiste tijd te voeden. Hoewel ze aan de ene kant die concessie hebben gedaan, zullen ze aan de andere kant nooit de gevolgen hiervan gaan accepteren. Ze zullen de consequenties ervan ook nooit openlijk toegeven. Wat zijn dan die consequenties? Het betekent dat de aanwezigheid van Christus tot op heden nog steeds niet heeft plaatsgevonden. Vandaar dus ook de noodzaak om vooral waakzaam te blijven. Waakzaam waarvoor?  Waakzaam voor de komst van de Heer.

EINDE DEEL 3