Dagtekst donderdag 17 maart 2022

Jullie zullen vanwege mijn naam door alle mensen worden gehaat. Maar wie volhardt tot het einde zal worden gered. — Matth. 10:22.

We hebben zelfdiscipline nodig om te volharden en ons predikingswerk af te krijgen (Matth. 28:19, 20). Met zelfdiscipline word je niet geboren. Van nature hebben we juist vaak de neiging de weg van de minste weerstand te kiezen. Zelfdiscipline vraagt om zelfbeheersing. Je hebt dus hulp nodig om jezelf te drillen om de dingen te doen die je misschien moeilijk vindt. Jehovah geeft je die hulp via zijn heilige geest (Gal. 5:22, 23). Paulus had zelfdiscipline. Maar hij gaf toe dat hij zijn lichaam moest ‘beuken’ om het juiste te doen (1 Kor. 9:25-27). Hij drong er bij anderen op aan discipline te hebben en alles ‘netjes en volgens regeling’ te doen (1 Kor. 14:40). Je hebt zelfdiscipline nodig om vast te houden aan een goede geestelijke routine, waartoe ook geregelde deelname aan de prediking behoort (Hand. 2:46). w20.09 6-7 ¶15-17

Wat is er nou zo moeilijk aan om vanuit het comfort van uw eigen huis een brief te schrijven en daar vervolgens een postzegel op te plakken? Waarom zou dat een strikte zelfdiscipline vereisen? Het zogenoemde gaslighten gaat schijnbaar onvermoeid door.

Wat betreft het gehaat worden, het is inderdaad waar dat sommige Jehovah’s Getuigen te maken hebben gehad met tegenstand van familie of collega’s, en uiteraard ook van het publiek in het algemeen, wanneer ze bijvoorbeeld deelnemen aan de openbare prediking.

Vervolging van christenen in de eerste eeuw

Echter komt dit aan de andere kant bij lange na niet in de buurt van datgene wat de christenen in de eerste eeuw allemaal moesten doorstaan. Er moet ook nog worden toegegeven dat het Wachttorengenootschap zelf in het verleden onnodig veel vijandigheid heeft veroorzaakt. Vooral Rutherford was iemand die destijds behoorlijk wat olie op het vuur heeft gegooid. Hij werkte vooral de katholieke kerk tegen zich in het harnas door middel van zijn bijtende woorden en ja, dit veroorzaakte vanzelfsprekend ook een flinke terugslag. Misschien was het wel Jehovah’s wil om de gemoederen te laten verhitten. Wie zou het weten? Nu lijkt het er echter op dat het Wachttorengenootschap Engel met schaalhet script 180 graden heeft omgedraaid. Er zijn tegenwoordig ook geen traktaten meer met een keiharde confronterende boodschap die valse religie en Satans hebzuchtige, oorlogvoerende wereld aan de kaak stellen. Het lijkt erop alsof het Wachttorengenootschap ons leert dat de engelen die in de jaren twintig de schalen van Gods woede over de aarde zouden hebben uitgoten hun werk inmiddels hebben voltooid.

Sinds de hysterie rondom de pandemie en de zelfopgelegde lockdown van het Wachttorengenootschap heb ik gemerkt dat er sprake is van een overvloed aan goedgezinde nieuwsartikelen die in de media zijn verschenen, en dan vaak in de wat kleinere lokale nieuwsuitzendingen of op lokale nieuwswebsites, waarin de nieuwe wervingscampagne van het Wachttorengenootschap, waarbij Jehovah’s Getuigen worden aangespoord om zoveel mogelijk thuis te blijven zitten en brieven te schrijven en telefonisch mensen te benaderen, door deze zelfde media worden aangeprezen als iets geweldigs. Ook hebben we gezien dat de woordvoerder van het Wachttorengenootschap, Robert Hendricks, publiekelijk heeft opgetreden in vele nieuws en actualiteitenprogramma’s, UN logowaarin hij opschept over hoe Jehovah’s Getuigen naadloos in lijn lopen met de gezondheidsadviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Verenigde Naties. WHOIk weet het niet, maar ik vermoed dat de PR-afdeling van het Wachttorengenootschap verschillende nieuwssites heeft betaald om Hendricks een platform te geven en om goed-nieuwsartikelen te publiceren over hoe geweldig de Jehovah’s Getuigen het momenteel doen met hun nieuwe vorm van prediking vanuit eigen huis. Het Wachttorengenootschap is mainstream geworden.

Er zijn zeker een hoop dingen veranderd. Op mij komt het over alsof het Wachttorengenootschap tegenwoordig zijn best doet om vrienden te zijn met de wereld. Ik moet hier dan ook ineens denken aan de woorden van Jezus: Wee jullie wanneer alle mensen positief over je praten, want dat deden hun voorvaders ook over de valse profeten. (Lukas 6:26)