Dagtekst zondag 3 maart 2024

De plannen van wie ijverig is leiden zeker tot succes. — Spr. 21:5.

Kies een specifiek doel en doe moeite om je doel te bereiken. Hoe pak je dat aan? Stel dat je een betere onderwijzer wilt worden. Je zou dan een grondige studie kunnen maken van de brochure Leg je toe op voorlezen en onderwijzen. Als je een programmaonderdeel van de doordeweekse vergadering toegewezen krijgt, kun je een bekwame broeder vragen van tevoren naar je presentatie te luisteren en tips te geven. En zorg dat je niet alleen bekend komt te staan om je vaardigheid maar ook om je ijver en betrouwbaarheid (2 Kor. 8:22). Wat als je een vaardigheid probeert te leren die je van nature niet zo ligt? Geef het niet op! Is Timotheüs een goede spreker of een opvallende onderwijzer geworden? De Bijbel zegt er niets over. Maar ongetwijfeld heeft het advies van Paulus hem geholpen zich geleidelijk steeds beter van zijn verantwoordelijkheden te kwijten (2 Tim. 3:10). w22.04 24-25 ¶8-11

Ik heb mijzelf ijverig toegelegd op het lezen en het proberen om mijn spreekvaardigheid te verbeteren. Ook heb ik een zekere mate van succes gehad bij het overbrengen van mijn boodschap. Wellicht zal ik in de toekomst gaan zien dat ik hierin nog meer succes zal hebben zodra zal blijken dat de dingen waar ik al jaren over spreek, zich ineens in alle hevigheid op het wereldtoneel zullen beginnen te openbaren. Het zou kunnen dat een van mijn video’s misschien wel viraal zal gaan binnen de gemeenschap van de Jehovah’s Getuigen. Dat zou dan ook absoluut een ernstig probleem vormen voor het Wachttorengenootschap zelf. Ze zouden in dat geval niet in staat blijken te zijn om de stortvloed aan vragen op te kunnen vangen die ze op dat moment van alle Jehovah’s Getuigen zullen ontvangen.

De apostel Paulus zei echter ook nog iets opmerkelijks over het spreken in het openbaar. De Grieken stonden destijds bekend om hun welbespraaktheid. Kennelijk waren de zogenaamde ‘superapostelen’ binnen de gemeente Korinthe betoverende openbare sprekers, en daarom denigreerden ze Paulus ook als een verachtelijke spreker. Maar Paulus had een kleine openbaring voor hen achter de hand: Want het Koninkrijk van God is geen kwestie van woorden maar van kracht. (1 Korinthiërs 4:20)

Jakobus had daarnaast ook nog een aantal belangrijke adviezen voor de broeders die ernaar streven om leraar binnen de gemeente te worden: Jullie moeten niet allemaal leraren worden, mijn broeders, want jullie weten dat wij strenger geoordeeld zullen worden. Want we struikelen allemaal heel vaak.” (Jakobus 3:1-2)

Maar hoe zullen ouderlingen dan een zwaarder oordeel gaan ontvangen? Een aantal dagen geleden nog vertelde ik op het forum dat er een ouderling bij mij aan de deur was gekomen om mij aan te moedigen om mezelf weer binnen de Wachttoren-organisatie te laten herstellen. Vervolgens legde ik hem mijn situatie uit. Daarna liet ik hem achter met een vraag om eens goed over na te denken. Ik vroeg hem wat hij als leraar van de kudde tegen zijn gemeente zou zeggen, zodra de Derde Wereldoorlog ineens uitbreekt. Elke leraar binnen de Jehovah’s Getuigen-gemeenschap heeft onbewust leugens onderwezen. Dit maakt een wezenlijk onderdeel uit van de bijbehorende functie-eisen. Elke ouderling is namelijk verplicht om zich nauw aan het Wachttoren-script te houden en er wordt van hen verwacht dat ze alleen daaruit voorlezen. De keuze is vrij simpel. Een ouderling onderwijst ofwel de misleidende 1914-doctrine, óf anders mag die ouderling helemaal niet onderwijzen. Het zal voor velen dus een hele zware last zijn om te dragen in de wetenschap dat zij een rol hebben gespeeld bij het bevorderen en afdwingen van het voorzegde ‘werk van Satan’, wat er uiteindelijk ook voor zal gaan zorgen dat velen tot struikelen zullen komen.