Dagtekst donderdag 15 februari 2024

De tijd komt dat alle mensen die in de herinneringsgraven zijn, zijn stem zullen horen en tevoorschijn zullen komen — wie goede dingen hebben gedaan tot een opstanding voor leven. — Joh. 5:28, 29.

De rechtvaardigen, die voor hun dood goede dingen hebben gedaan, krijgen ‘een opstanding voor leven’ omdat hun naam al in het boek van het leven staat. Dat betekent dat de opstanding van ‘wie goede dingen hebben gedaan’, uit Johannes 5:29, hetzelfde is als de opstanding van ‘de rechtvaardigen’, uit Handelingen 24:15. Het is waar dat volgens Romeinen 6:7 iemands zonden bij zijn dood zijn kwijtgescholden. Maar dat geldt niet voor zijn reputatie van trouw. Die wordt niet uitgewist. Dus de naam van de rechtvaardigen staat na hun opstanding nog steeds in het boek van het leven (Hebr. 6:10). Natuurlijk moeten ze wel trouw blijven om hun naam in het boek van het leven te behouden. w22.09 18 ¶13, 15

Geestelijke blindheid is iets dat wel degelijk bestaat. Denk bijvoorbeeld eens aan het feit dat er wereldwijd bijna een miljard belijdende christenen zijn. Vermoedelijk heeft een groot deel van deze groep mensen op zijn minst de Evangelieboeken een keertje gelezen en is daarom ook enigszins bekend met het leven en de leringen van Jezus Christus. Wellicht hebben ze zelfs het boek Johannes gelezen, waarin Jezus sprak over de opstanding van de rechtvaardigen en de onrechtvaardigen. Desondanks heeft toch de overgrote meerderheid van deze mensen geen enkel besef van een aardse opstanding, ook al betreft dit de hoeksteen van de Bijbel. Mensen zijn massaal misleid doordat ze zichzelf voorstellen dat ieder mens naar de hemel of de hel zou gaan, en daarmee is voor hen de kous af. Hoewel de meeste mensen niet echt een verlangen bezitten om naar de hemel te gaan, geven ze er tegelijkertijd toch de voorkeur aan boven het alternatief dat hen wordt aangereikt.

Ze realiseren zich daarnaast ook niet dat iedereen die sterft naar de hel (Hades /Sjeool) gaat. Zelfs Jezus was een aantal dagen in de ‘hel’. En dat brengt weer een ander aspect naar voren met betrekking tot de allesoverheersende blindheid die de vele kerkgangers in zijn greep houdt: de leugen dat mensen een onsterfelijke ziel zouden bezitten die de dood van het lichaam hoe dan ook te allen tijde overleeft. Het betreft niets minder dan de oudste leugen die bestaat. Deze leugen gaat helemaal terug tot de Hof van Eden, waar de slang tegen Eva zei dat ze niet zou sterven. Het was de eerste leugen die ooit werd verteld. Jehovah’s Getuigen zijn dan ook gezegend dat ze de waarheid hierover kennen. Deze waarheid is aan de ene kant heel eenvoudig en tegelijkertijd ook wonderbaarlijk.

Maar wat overigens nog wonderbaarlijker is, is de waarheid dat er een grote schare mensen zal zijn die helemaal nooit zal sterven. Het is inderdaad waar dat de goeie ouwe Judge Rutherford ooit toegaf dat hij zichzelf belachelijk had gemaakt toen hij de volgende boodschap wijd en zijd  had verspreid: “Miljoenen mensen die nu in leven zijn zullen nimmer sterven!” Het is verder onnodig om nog te moeten vermelden dat de miljoenen mensen die deze boodschap honderd jaar geleden met hun eigen oren hoorden, inmiddels allemaal zijn overleden. Desalniettemin was die boodschap wel degelijk gebaseerd op de Bijbel. Gegeven het feit dat de wereld steeds dichter bij een wereldwijde oorlog komt, een oorlog die onvermijdelijk de inzet van kernwapens met zich mee zal brengen, is het tegenwoordig helemaal niet zo gek en zo onrealistisch om de verwachting te hebben dat er op een gegeven moment een vorm van goddelijk ingrijpen nodig zal zijn om te voorkomen dat de mensheid compleet zal worden uitgeroeid tijdens de periode waar Jezus naar verwees als “de grote verdrukking”. De dagen van deze verdrukking zullen door God worden verkort omwille van de uitverkorenen. Vervolgens zal er uit die verdrukking een grote schare voortkomen die de kern zal vormen van een hele nieuwe wereld waarin er geen plek meer zal zijn voor de dood.