Dagtekst dinsdag 30 januari 2024

Je zult je Grootse Onderwijzer zien. — Jes. 30:20.

Jehovah is een geduldige, vriendelijke, begripvolle Leraar. Hij zoekt het goede in zijn leerlingen (Ps. 130:3). En hij verwacht nooit meer van je dan je aankunt. Bedenk dat hij je hersenen, een wonderbaar geschenk, heeft ontworpen (Ps. 139:14). Je Schepper wil dat je voor altijd blijft leren — en dat je er plezier in hebt. Het is dus verstandig ‘een verlangen te ontwikkelen’ naar Bijbelse waarheden (1 Petr. 2:2). Stel doelen die je kunt bereiken en houd je aan een schema van Bijbellezen en studie (Joz. 1:8). Met Jehovah’s hulp zul je er steeds meer plezier in krijgen over hem te lezen en te leren. Het gaat niet puur om kennis. Kennis is vooral het middel tot je doel: Jehovah beter leren kennen en dingen als liefde voor hem en geloof in hem ontwikkelen (1 Kor. 8:1-3). Terwijl je verder leert, moet je Jehovah blijven vragen om je te helpen meer geloof te krijgen (Luk. 17:5). Hij verhoort zulke gebeden graag. w23.03 10 ¶11, 13

De voornaamste les die Jehovah ons nu nog moet leren is vertrouwen, nederigheid en eerlijkheid. Deze eigenschappen betreffen echter geen zaken die men zomaar even kan ontwikkelen door enkel en alleen maar de woorden te lezen die op een pagina staan afgedrukt. Helaas is het zo dat de menselijke natuur in de praktijk is wat het is, evenals het feit dat er kwaadaardige geesten aanwezig zijn die het overwicht hebben. Daardoor zal er voor het realiseren van de meest vitale en levensreddende instructies die uw Grootse Onderwijzer ooit zal verstrekken de hand vereist zijn van een sterke bestraffer. Het is dan ook de enige manier.

En dus is het zo dat wanneer Jehovah zoekt naar het goede in zijn studenten en Hij in plaats daarvan verderfelijke zaken aantreft zoals opzettelijke blindheid, afgodische hebzucht, zelfingenomenheid, onredelijkheid en zelfs een hoogmoedige geest, gecombineerd met de kwaadaardige bedoeling om mensen te misleiden vanuit leiderschapsposities, dat Jehovah wat dat betreft ook heel goed weet hoe Hij deze zaken bij de wortel moet aanpakken. Deze correctie zal inderdaad niet prettig zijn om door te maken. Nee, het zal zelfs heel pijnlijk zijn. Maar het eindresultaat zal absoluut de moeite waard zijn, maar dan wel op voorwaarde dat u de innerlijke kracht bezit om het te kunnen verdragen. Inderdaad, wie zal de dag van zijn komst doorstaan en wie zal stand kunnen houden wanneer hij verschijnt? Ik kan me herinneren dat ik dat volgens mij ergens heb gelezen

Indien men daadwerkelijk de bijbehorende context zou lezen van het dertigste hoofdstuk van Jesaja, dan wordt in principe alles duidelijk. Laten we die tekst hier daarom even samen lezen: Hoewel Jehovah jullie brood zal geven in de vorm van ellende en water in de vorm van onderdrukking, zal je Grootse Onderwijzer zich niet langer verbergen. Je zult je Grootse Onderwijzer met eigen ogen zien. En met eigen oren zul je een woord achter je horen, dat luidt: ‘Dit is de weg. Wandel daarop.’ Dit voor het geval jullie naar rechts of naar links zouden gaan. (Jesaja 30:20-21)

Maar op welke manier heeft Jehovah zichzelf dan verborgen? Hij heeft zijn eigen volk toegestaan dat ze hun eigen weg kunnen gaan; Hij heeft zelfs toegelaten dat slechte en goddeloze mannen worden beschouwd als de meest vooraanstaande onderwijzers van zijn volk. Hij heeft zelfs niet eens ingegrepen om de heersende illusie te corrigeren dat Hij in het jaar 1919 (of wanneer dan ook) als koning begon te regeren. Jehovah heeft het zelfs toegelaten dat Hij door hen werd beroofd. Hij heeft zichzelf verborgen gehouden, zelfs terwijl er door zijn volk een organisatie wordt aanbeden en wordt verheven alsof het de bron zou zijn van al het licht der waarheid. Jehovah is gelukkig erg geduldig.

Maar op welke manier heeft Jehovah God zijn eigen volk dan “brood in de vorm van ellende en water in de vorm van onderdrukking” gegeven? Het antwoord op die vraag luidt: Hij heeft zijn volk tot op heden deze zaken nog steeds niet gegeven. Het zal namelijk over zijn volk komen in de vorm van de ‘grote verdrukking’. En raad u eens wie dat brood en dat water zal gaan uitdelen? Dit zullen communistische tirannen zijn, aan wie geen ontkomen mogelijk is. Als een plaag van grote sprinkhanenzwermen zullen ze alles op hun pad verslinden. Geld? Vergeet het maar! Tegen die tijd zal al het geld zoals we dat nu kennen zijn verdwenen. Het zal hoe dan ook op deze manier moeten geschieden. Dacht u dan werkelijk dat God alleen maar alle valse religie zou vernietigen en dat Hij u daarna eventjes richting het paradijs zou gaan leiden?

En dan ook nog die dwaasheid over een zogenaamde ‘onzichtbare parousia’ (onzichtbare Tweede Komst van Christus). Wat een pure nonsens! Natuurlijk zullen zelfs degenen die daadwerkelijk gezalfd zijn door blijven gaan met zichzelf te laten misleiden totdat ze een woord achter zich zullen horen waarop ze dan hun Grootse Onderwijzer met hun eigen ogen zullen gaan zien. Het doet me feitelijk een beetje denken aan toen Maria naar het graf ging op zoek naar het overleden lichaam van Jezus. Ze zag hem toen voor de tuinman aan, waarop ze ineens een woord achter zich hoorde: Maria!’ Ze draaide zich om en zei tegen hem in het Hebreeuws: ‘Rabboni! (Johannes 20:16)

En weet u wat ‘Rabboni’ betekent? Inderdaad! Grootse Onderwijzer!