Dagtekst donderdag 16 november

Wijsheid is bij de bescheidenen. — Spr. 11:2.

Als je bescheiden bent, verwacht je niet méér van jezelf dan je aankunt. Daardoor zul je gelukkig en productief blijven. Je zou het kunnen vergelijken met iemand die in een auto bergop rijdt. Hij zal moeten terugschakelen wil hij omhoog komen. Het gaat misschien wat langzamer, maar hij blijft tenminste vooruitgaan. Zo is het ook met iemand die bescheiden is. Hij weet wanneer het tijd is om ‘terug te schakelen’ zodat hij vooruit kan blijven gaan in Jehovah’s dienst (Fil. 4:5). Barzillai was 80 toen David hem vroeg lid te worden van zijn hofhouding. Bescheiden sloeg hij dat aanbod van de koning af. Omdat hij besefte dat hij niet meer zo veel kon, stelde hij voor dat Kimham zijn plaats innam (2 Sam. 19:35-37). In navolging van Barzillai geven oudere broeders jonge mannen graag de gelegenheid het werk over te nemen. w21.09 10 ¶6-7

Bescheidenheid kan worden gedefinieerd als het kennen van je beperkingen. Nederigheid betekent daarentegen dat je jezelf bereidwillig verlaagt om anderen te bedienen. Jehovah is nederig. Hij verblijft in de hoogste hemelen en is tegelijkertijd toch geïnteresseerd en bereid om met de nederige schepselen hier beneden om te gaan, maar dan wel op voorwaarde dat wij als mensen bescheiden en nederig zijn. Echter is Jehovah niet bescheiden. Hoezo dat? Hij is namelijk niet bescheiden omdat God geen beperkingen kent. Daarom is het ook niet opschepperig als God zichzelf de Almachtige en de Kenner van alles noemt. Hij constateert simpelweg een feit.

Hier is bijvoorbeeld een uitspraak die God tegen Jeremia deed toen Jeremia was gearresteerd: Het woord van Jehovah kwam voor de tweede keer tot Jeremia, terwijl hij nog opgesloten zat in het Hof van de Wacht: ‘Dit zegt Jehovah, de Maker van de aarde, Jehovah, die haar heeft gevormd en stevig heeft gefundeerd, Jehovah is zijn naam: “Roep me aan en ik zal je antwoorden en je meteen grote en onbegrijpelijke dingen vertellen die je onbekend waren.” (Jeremia 33:1-3)

Een van de meest verbazingwekkende dingen van God is dat het voor God onmogelijk is om te liegen. Helaas lijkt het er tegelijkertijd ook op dat het voor sommige van zijn creaties onmogelijk blijkt te zijn om de waarheid te vertellen.