Dagtekst zondag 27 augustus

Het loon van een loonarbeider mag je niet de hele nacht vasthouden tot de volgende ochtend. — Lev. 19:13.

In een agrarische samenleving als Israël moesten loonarbeiders aan het eind van elke werkdag betaald worden. Anders zouden ze beroofd worden van het geld dat ze nodig hadden om hun gezin die dag te eten te geven. Jehovah legde uit: ‘Hij zit in nood en zonder zijn loon kan hij niet leven’ (Deut. 24:14, 15; Matth. 20:8). In deze tijd krijgen de meeste werknemers hun salaris niet dagelijks maar maandelijks uitbetaald. Maar het principe achter Leviticus 19:13 geldt nog steeds. Er zijn werkgevers die misbruik maken van hun werknemers en ze zwaar onderbetalen. Ze weten misschien dat de werknemers geen andere keus hebben dan voor een hongerloon te blijven werken. In zekere zin komen zulke praktijken neer op ‘het loon van een loonarbeider vasthouden’. Een christen die mensen in dienst heeft, zou dat punt zeker ter harte willen nemen. w21.12 10 ¶9-10

Het Besturende Lichaam en de bedrijfsfunctionarissen van het Wachttorengenootschap hebben aardig aan de weg getimmerd. Door de jaren heen, en om preciezer te zijn: door de decennia heen, zijn Jehovah’s Getuigen betrokken geweest bij de bouw van duizenden Koninkrijkszalen en congreshallen. (Ik heb zelf trouwens ook nog een tijdje in een snelbouwploeg gediend.) Met al die opgebouwde ervaring in de bouw heeft het Wachttorengenootschap de diensten verworven van wat neerkomt op een compleet bouwbedrijf dat geheel uit vrijwilligers bestaat. Met onbeperkt gratis arbeidskrachten tot hun beschikking heeft de organisatie de afgelopen jaren nieuwe hoofdkantoren gebouwd in de staat New York en in Chelmsford, Londen. Meer recentelijk heeft het Wachttorengenootschap ook nog de weg vrijgemaakt voor de bouw van een ambitieus filmstudioproject in Hollywood-stijl, vlakbij hun eigen kasteel in Warwick.

Blijkbaar was het voor het genootschap simpelweg te verleidelijk om een deal te sluiten waarmee hun onroerend goed in Brooklyn en in Londen kon worden verkocht. Het gaat dan om gebouwen van het Wachttorengenootschap die staan in gebieden waar de vastgoedprijs de afgelopen jaren flink is gestegen. Tel daarbij op dat het Wachttorengenootschap ook nog de beschikking heeft over een leger aan vrijwilligers die uitgebuit kunnen worden om nieuwe faciliteiten te bouwen op goedkopere grond ergens anders. Ongetwijfeld heeft dit het Genootschap honderden miljoenen dollars opgeleverd. Zou u zich kunnen voorstellen dat de apostel Paulus een portefeuille van meerdere miljarden sikkels zou beheren en zou verhandelen? Trouwens, indien u nog interesse heeft in het aanschaffen van een luxe appartement voor ongeveer een miljoen Britse pond per stuk, gelegen op de voormalige campus van de International Bible Students Association in een hele chique wijk van Londen, klik dan even HIER. Maar wacht niet te lang! Er zijn nog maar enkele appartementen beschikbaar!

Natuurlijk is het zo dat Jehovah’s Getuigen graag vrijwilligerswerk doen omdat zij geloven dat het Jehovah’s wil is. Ze werken voor Jehovah. Toch? Zou het dan werkelijk Jehovah’s wil zijn dat mannen die beweren apostelen van Christus te zijn evenals predikers van het goede nieuws, dat deze mannen ertoe worden Hoofdkantoor Jehovahs Getuigen in Warwickaangezet om bouwvakkers te worden, zodat het Besturende Lichaam en hun helpers in alle luxe kunnen leven? Wie zal het zeggen? Welnu, Jehovah heeft zich hier al van tevoren over uitgesproken. Het staat dan ook opgetekend in de Bijbel.

“Luister, jullie die rijk zijn! Huil en jammer om de ellende die over jullie komt. Jullie rijkdom is verrot en jullie kleren zijn door motten aangevreten. Jullie goud en zilver is weggeroest, en die roest zal tegen jullie getuigen en jullie vlees verteren. Wat jullie verzameld hebben, zal in de laatste dagen als een vuur zijn. Hoor! Het loon dat jullie niet hebben uitbetaald aan de arbeiders die jullie velden hebben geoogst, blijft roepen. En het hulpgeroep van de oogsters is doorgedrongen tot de oren van Jehovah van de legermachten. Jullie hebben op aarde in weelde geleefd en je eigen verlangens gevolgd. Jullie hebben je hart vetgemest voor de dag van de slachting. Jullie hebben de rechtvaardige veroordeeld en hem vermoord. Keert hij zich niet tegen jullie? Heb dus geduld, broeders, tot de aanwezigheid van de Heer. Denk aan de boer, die geduldig blijft wachten op de kostbare vrucht van de aarde totdat de vroege regens en de late regens komen. Ook jullie moeten geduld hebben. Houd moed, want de aanwezigheid van de Heer is nabij.” (Jakobus 5:1-8)

Ondanks het risico dat ik in herhaling begin te treden, onthullen de geïnspireerde christelijke schrijvers dat de parousia de eindhalte betekent van de christelijke reis. Naast het feit dat er niet zoiets bestaat als een onzichtbare aanwezigheid, betekent de aanwezigheid van de Heer het einde en dus niet het begin van weer een nieuwe lange periode waarin christenen geduld moeten blijven oefenen. Helaas blijkt het niet mogelijk te zijn om tot de Jehovah’s Getuigen door te kunnen dringen met deze eenvoudige, voor de hand liggende waarheid.

De brief van Jakobus is gericht aan de leiders van de gemeente van Christus in de periode waarin de laatste dagen beginnen. Hun opgespaarde geldvoorraad zal compleet worden verbrand zodra het wereldwijde financiële systeem zal imploderen. Die gebeurtenis zal dan ook ieders aandacht gaan trekken en zal gaan dienen als een berisping voor de rijke mannen van Warwick die hun eigen hart hebben vetgemest.