Opmerking van de Nederlandse vertaler: Klik op de bovenstaande afspeelknop indien u de audio-stream van dit artikel wilt luisteren.

Dagtekst dinsdag 15 december

Door geloof stortten de muren van Jericho in nadat het volk er zeven dagen lang omheen getrokken  was. — Hebr. 11:30.

De Israëlieten kregen de opdracht om Jericho niet aan te vallen maar zes dagen lang één keer per dag om de stad heen te marcheren en dat op de zevende dag nog eens zeven keer te doen. Sommige soldaten dachten misschien: wat een verspilling van tijd en energie! Maar de onzichtbare Leider van Israël wist precies wat hij deed. Zijn strategie versterkte niet alleen het geloof van de Israëlieten maar voorkwam ook een directe confrontatie met de machtige strijders van Jericho (Joz. 6:2-5). Wat kunnen we van dit verslag leren? Soms kan het zijn dat we niet helemaal begrijpen wat de redenen zijn voor nieuwe initiatieven van de organisatie. Misschien had je bijvoorbeeld wel twijfels bij het gebruik van tablets en smartphones voor persoonlijke studie, in de dienst en op de vergaderingen. Maar waarschijnlijk zie je nu welke voordelen het heeft ze waar mogelijk te gebruiken. Als we de positieve resultaten van zulke verbeteringen zien, zullen we groeien in geloof en eenheid. w18.10 23 ˚8, 9

Het is geestelijk erg riskant om zomaar alles wat de organisatie leert of naar voren schuift als “nieuwe initiatieven”, klakkeloos aan te nemen als iets dat van Christus afkomstig is. Er wordt in de bovenstaande dagtekst namelijk geïmpliceerd dat Jezus hen leidt bij elke stap die het Wachttorengenootschap zet. Hoewel er duidelijk is gebleken dat het goede nieuws tot in de verste uithoeken van de aarde is gepredikt, zoals Jezus ook had voorzegd dat er zou gaan gebeuren, blijkt er daarnaast ook duidelijk dat het Wachttorengenootschap, om dit grootse werk te volbrengen, heeft gediend als een georganiseerde uitgeverij, evenals het feit dat de organisatie heeft gediend als een middel om predikers op te leiden. Toch is het zo dat daarmee nog niet alles is gezegd.

De huidige organisatie van Jehovah’s christelijke Getuigen ontleent haar bestaansrecht vanwege slechts één reden: om de ondersteuning van het predikingswerk en het onderwijzingswerk te bewerkstelligen en om het maken van discipelen te faciliteren. Jezus zei dat het goede nieuws eerst moet worden gepredikt. Eerst voor wat dan? Eerst, vóór het besluit – vóórdat de dag van Jehovah aanbreekt.

Het klinkt vrij logisch dat ook Jehovah’s Getuigen bij hun geestelijke activiteiten gebruik maken van elektronische apparaten. Echter bestaat er hier wel een valkuil. Nu het moment is aangebroken waarop het Wachttorengenootschap de openbare bediening heeft opgeschort en vrijwel elke Koninkrijkszaal ter wereld heeft gesloten, hoeven er ook niet meer elke maand miljoenen tijdschriften te worden gedrukt. Ongetwijfeld maken de geldwisselaars binnen Bethel de balans op om vervolgens te berekenen hoeveel geld er wel niet bespaard kan worden als gevolg van het permanent uitschakelen van de drukpersen. Wanneer de Wachttoren-organisatie voor de volle 100% digitaal zal worden – wat ze schijnbaar al hebben gedaan – wat zou er dan gaan gebeuren indien het internet platgelegd zal worden? Wat zou er dan bijvoorbeeld gaan gebeuren wanneer er vanuit overheidswege, bepaalde websites ontoegankelijk of verboden zouden worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld JW.ORG?

Wat zullen Jehovah’s Getuigen doen zodra hun dagelijkse geestelijke voedsel van hun monden zal worden afgesneden? Hoewel velen op dit moment nog zullen denken dat zoiets ondenkbaar is, geeft de Bijbelse profetie echter iets heel anders aan.

Wee degenen die verlangen naar de dag van Jehovah! Wat zal de dag van Jehovah voor jullie betekenen? Duisternis en geen licht. Het zal zijn als een man die vlucht voor een leeuw, dan geconfronteerd wordt met een beer en als hij zijn huis binnengaat en met zijn hand tegen de muur leunt, gebeten wordt door een slang. De dag van Jehovah zal toch duisternis zijn en geen licht? Hij zal toch donker zijn, zonder glans? (Amos 5: 18-20)

Wie zou er kunnen ontkennen dat Jehovah’s Getuigen verlangen naar de dag van Jehovah? Het Wachttorengenootschap heeft de gelovigen verzekerd dat de dag van Jehovah spoedig als een donkere wolk zal komen over de heidense christenheid en de rest van de wereld. Wat zitten zij er toch ontzettend naast!

Wist u dat het Wachttorengenootschap pas in het jaar 1970 leerde dat de dag van Jehovah al in 1914 zou zijn begonnen? En uiteraard is het ook zo dat het jaar 1914 op dit moment nog steeds wordt beschouwd als de belangrijkste datum uit de hele menselijke geschiedenis, aangezien dit volgens hen hét jaar was waarin de epische Tweede Komst van Christus zou hebben plaatsgevonden. Dat is tenminste wat de profeten van de Wachttoren-organisatie claimen.

Het Besturende Lichaam schept heel erg op over de kwantiteit en kwaliteit van het geestelijke voedsel dat ze verstrekken. Ze beweren dat de parochianen van de heidense christenheid geestelijk aan het verhongeren zijn, terwijl Jehovah’s volk in overvloed wordt gevoed. En ook Jehovah heeft zonder enige twijfel kennis genomen van hun opschepperij. Vandaar ook de volgende woorden: De dagen komen”, verklaart de Soevereine Heer Jehovah, “dat ik hongersnood op het land af stuur, geen honger naar brood of dorst naar water maar honger naar de woorden van Jehovah. Ze zullen wankelen van zee tot zee en van het noorden naar het oosten. Ze zullen overal zoeken naar het woord van Jehovah maar het niet vinden. (Amos 8: 11-12)

Er was ooit een tijd, nog vóór de uitvinding van de drukpers, dat er geen Bijbels beschikbaar waren in de vele talen van de Europeanen. Op dit moment zijn er echter wel Bijbels in overvloed beschikbaar. Het is dan ook niet erg waarschijnlijk dat de Bijbel ooit nog schaars zal gaan worden. In welke zin zal het woord van Jehovah dan “niet gevonden worden”, zoals de bovenstaande profetie zegt? De Wachttoren-organisatie beweert het mondstuk van Jehovah te zijn. Alle Jehovah’s Getuigen geloven dat dit ook echt zo is. Wanneer dit zo is, dan kan de komende geestelijke hongersnood alleen maar ontstaan wanneer de monden van Jehovah’s opschepperige woordvoerders zullen worden gesloten.

Ondanks de lege beweringen van het Besturende Lichaam, bestaat er maar één echte dag van Jehovah. In de gevallen waar er in de boeken van de profeten, in verleden tijd wordt gesproken over de dag van Jehovah, dan dient dit te worden beschouwd als een voorbeeld van een type of anti-type, of als een beeld of tegenbeeld. Met andere woorden, Jehovah’s oordelen uit het verleden werpen een schaduw op de uiteindelijke ultieme dag van Jehovah die zal plaatsvinden in de tijd van het einde.

Er valt niet te ontkomen aan de dag van Jehovah. Geen enkel Schrijvers-Commité kan ook maar iets aan deze uitkomst veranderen. Geen enkele afdeling binnen Bethel is in staat om hier een stokje voor te steken. De verheven leiders van het Wachttorengenootschap bevinden zich midden in het epicentrum. Daarom spreekt Jehovah verder door middel van Amos: Ik zal het winterhuis verwoesten en het zomerhuis.” “De ivoren huizen zullen vergaan en de grote huizen zullen verdwijnen”, verklaart Jehovah.”  (Amos 3:15)

Wat zijn we hier toch getuige van een verregaand inzicht! Hoewel het hoofdkantoor in Warwick niet letterlijk gebouwd is van ivoor, is het gebouw wel bedekt met exclusief graniet dat speciaal voor het Genootschap helemaal uit China is gewonnen en geïmporteerd ten behoeve van het luxueuze en weelderige ‘zomerhuis’, gelegen aan een prachtig meer in het bos, waar het Besturend Lichaam vertoeft in hun luxe appartementen. Ook hun collega verhevenen aan de andere kant van de oceaan in Engeland bouwen momenteel eveneens een groot huis voor zichzelf.

De vorsten van Bethel hebben de tijd van het kleine eenvoudige en bescheiden Bijbelhuis in Allegheny ver achter zich gelaten. Om hun extravagante uitgaven en levensstijl te rechtvaardigen, zijn Jehovah’s Getuigen ertoe gebracht om te geloven dat Warwick en andere faciliteiten zoals Patterson en Wallkill zullen blijven bestaan nadat de rook als gevolg van de dag van Jehovah zal zijn opgetrokken.

Nogmaals…Wat zitten ze er toch naast!