Zoals ik de afgelopen week al had aangegeven heb ik mij voorgenomen om vaker nieuwsberichten te plaatsen die betrekking hebben op Jehovah’s Getuigen. Het gaat dan hoofdzakelijk om nieuws uit de media dat niet terug te vinden is op jw.org.

Jehovah’s Getuigen komen de laatste tijd steeds vaker negatief in het nieuws. We herinneren ons allemaal nog wel de bloedige aanslag in een Koninkrijkszaal in Hamburg-Duitsland van enkele maanden geleden.

Vandaag kwam ik wederom een schokkend bericht tegen. Dit keer uit Oostenrijk.

Twee voertuigen van Jehovah’s Getuigen die op dat moment binnen in de Koninkrijkszaal aanwezig waren voor een gebedsdienst werden opgeblazen.

Men is op het internet al druk bezig met speculeren over het motief. Zou het wederom te maken kunnen hebben met een uitsluiting? Of zou het weer een misbruikschandaal zijn geweest? Waren de twee opgeblazen voertuigen van ouderlingen? En zo kan ik nog wel een hoop andere vragen bedenken.

De tijd zal wellicht uitwijzen wat hier het motief is geweest. Feit blijft echter wel dat we zien dat er steeds meer excessen plaatsvinden binnen de gemeenschap van de Jehovah’s Getuigen. Verder kan men wel raden wat voor effect dit soort nieuwsberichten hebben op de publieke opinie.

Dit soort nieuwsberichten zijn alles behalve een goed getuigenis voor de buitenwereld. Wereldse mensen zullen de Wachttoren-organisatie steeds vaker associëren met haat en ellende.

Jezus zei overigens niet voor niets: Hierdoor zal iedereen weten dat jullie mijn discipelen zijn: als jullie liefde voor elkaar hebben.”   (Johannes 13:35)

Zo te zien is de liefde onder de Jehovah’s Getuigen flink aan het bekoelen, precies zoals de bijbelse profetie heeft voorzegd.

Mvg,

Paul Hettinga


Nederlandse vertaling van het Oostenrijkse nieuwsbericht:

“In de stad Leibnitz doet de staatsveiligheid onderzoek nadat iemand vrijdagavond explosieven aan twee voertuigen had bevestigd: de eigenaren namen deel aan een gebedssessie van de geloofsgemeenschap Jehovah’s Getuigen in de directe omgeving.

Tussen 18.45 en 21.00 uur zou de onbekende dader explosieven hebben bevestigd aan twee auto’s die geparkeerd stonden op een parkeerplaats aan de Leibnitz Südbahnstraße. Deze ontploften vervolgens en veroorzaakten een explosie van een geparkeerde auto – toen de eigenaar naar haar auto ging, zag ze onderdelen rondslingeren op haar auto. Een tweede explosief ontplofte toen de tweede voertuigeigenaar al enkele kilometers met zijn auto had gereden. Beide voertuigen raakten beschadigd, maar niemand raakte gewond.”

Explosieven geplant tijdens gebedssessie

Tegelijkertijd vond er volgens een politie-uitzending in de directe omgeving een gebedsbijeenkomst plaats van de religieuze gemeenschap van Jehovah’s Getuigen, waaraan de eigenaars van beide voertuigeigenaren deelnamen.

Er werd ook een ontploffing gehoord door de deelnemers aan de gebedsbijeenkomst: “We hebben het gehoord; het was vlakbij de Koninkrijkszaal, we stonden er verder niet echt bij stil”, zegt Oskar Hölbing. Desiree Scheuer beschreef: “Het was een korte schok, je hoorde een luide knal.”

Helmut Schöffmann meldde zich voor “Steiermark vandaag” vanaf de plaats delict in Leibnitz.

“Het was beslist een kwestie van geluk dat vooral de tweede voertuigeigenaar niet gewond raakte. Explosieven waren aan het onderpaneel bevestigd. Maar gelukkig bleek dat er na beide ontploffingen niemand gewond is geraakt”, aldus politiewoordvoerder Markus Lamb. Een verband met de gebedsbijeenkomst van Jehovah’s Getuigen wordt door de politie niet uitgesloten: “Onderzoeken gaan alle kanten op”, aldus Lamb.

Het Rijksbureau voor de Bescherming van de Grondwet en de Bestrijding van Terrorisme (LVT) heeft al een eigen onderzoeksteam ingesteld. Potentieel bedreigde voorzieningen worden ook gesensibiliseerd en strenger gecontroleerd door de politie.

2.800 leden in Stiermarken

Volgens hun eigen verklaringen tellen de Jehovah’s Getuigen ruim 22.000 actieve leden in Oostenrijk, waarvan de grootste groep zich in Opper-Oostenrijk bevindt. In Stiermarken zijn bijna 2.800 leden geregistreerd. Voor de tweede keer dit jaar werd de religieuze gemeenschap geconfronteerd met een gewelddadige actie die tegen haar gericht was in het Duitstalige gebied: onlangs kwamen begin maart acht mensen om het leven bij een schietpartij in een Koninkrijkszaal in Hamburg, inclusief de dader die zelfmoord had gepleegd.

Het incident wordt nog explosiever gemaakt door het feit dat sinds vrijdag tot en met zondag het zomercongres van Jehovah’s Getuigen plaatsvindt in het Weense Happelstadion. Volgens de politie verzamelen zich daar zo’n 9.000 gelovigen. De veiligheidsmaatregelen zijn dienovereenkomstig aangescherpt, zei het zaterdagmiddag op verzoek van de APA. Ook het Staatsbureau voor de bescherming van de grondwet en de bestrijding van terrorisme is hierbij betrokken.

Leibniz-burgemeester “geschokt”

De burgemeester van Leibnitz, Michael Schumacher (SPÖ), was geschokt in een interview met de APA: “Het verrast iedereen en men is geschokt. De regio staat bekend als een vredelievend gebied, en nu zijn we getroffen door een overstroming die eens in de honderd jaar voorkomt en nu worden we als samenleving en als regio ook nog eens geconfronteerd met zoiets. Je wordt er sprakeloos en stomverbaasd van.” De Jehovah’s Getuigen in Leibnitz vormen een volkomen onopvallende religieuze gemeenschap en hebben nooit negatieve aandacht getrokken. Volgens Schumacher is er nog niet eerder sprake geweest van enig conflict in verband met de Jehovah’s Getuigen in zijn gemeente.”