Dagtekst woensdag 24 maart

Wie is echt de getrouwe en beleidvolle slaaf? — Matth. 24:45.

In 1919 stelde Jezus een kleine groep gezalfde broeders aan als ‘de getrouwe en beleidvolle slaaf’. Die slaaf neemt de leiding in de prediking en geeft Christus’ volgelingen ‘op het juiste moment hun voedsel’. Satan en zijn wereld doen van alles om het werk van de getrouwe slaaf te dwarsbomen en het menselijk gezien zelfs onmogelijk te maken. Er zijn twee wereldoorlogen geweest en wereldwijde economische crisissen. Daarnaast is Gods volk onrechtvaardig behandeld en  onophoudelijk vervolgd. Toch is de getrouwe en beleidvolle slaaf er altijd in geslaagd Christus’ volgelingen op aarde geestelijk voedsel te geven. Denk eens aan al het geestelijke voedsel dat we nu hebben, gratis en in meer dan 900 talen! Het is een onomstotelijk bewijs van Gods steun. En ook de prediking is een bewijs van Jehovah’s zegen. Het goede nieuws wordt echt ‘op de hele bewoonde  aarde gepredikt’ (Matth. 24:14). w19.11 24 ˚15-16

Wat het Wachttorengenootschap heeft gedaan, althans voor wat betreft het uitgeven van Bijbels en op de Bijbel gebaseerde literatuur, is werkelijk verbluffend. Toch ben ik van mening dat er nog veel meer gedaan had kunnen worden. Helaas is het daar nu waarschijnlijk te laat voor. Het Wachttorengenootschap heeft verklaard dat Satan het werk van het Wachttorengenootschap onmogelijk heeft gemaakt. Ik neem aan dat ze hieruit afleiden dat het onmogelijk is om de mensen te bereiken die wonen in islamitische landen of in China, en nu zelfs in Rusland, dat een christelijk land wordt genoemd.

Na in de korte golf te hebben geploeterd, lijkt het erop dat het Wachttorengenootschap een zeer effectieve manier van communicatie heeft verwaarloosd. Ik kon het me financieel alleen veroorloven om op een gevestigde korte golf-omroeporganisatie voor gospelmuziek een wekelijks tijdslot in te kopen van slechts een half uurtje. Dit stelde dus niet zo heel veel voor. Wanneer we dit zouden vergelijken met de enorme hoeveelheid middelen die het Wachttorengenootschap tot zijn beschikking heeft, en dan bedoel ik niet slechts qua financiële middelen maar in het bijzonder ook qua mankracht, dan zouden Jehovah’s Getuigen dus ook prima in staat moeten zijn om hun eigen netwerk op te zetten van kortegolfzenders die 24 uur per dag en 7 dagen per week radio-uitzendingen zou kunnen verzorgen richting alle uithoeken van de aarde in tientallen of zelfs in honderden talen. In tegenstelling tot het internet is het voor autoriteiten daarnaast onmogelijk om korte golf signalen die door de ionosfeer worden weerkaatst te blokkeren. Het Wachttorengenootschap zou zelfs hun boodschap kunnen uitzenden richting alle 12 de tijdzones van de uitgestrekte Russische Federatie. De waarheid zou dan ook kunnen doordringen tot de meest ontoegankelijke regio’s ter wereld, zoals Afrika, India en zelfs China. Ook zouden ze elke islamitische staat kunnen bereiken zoals bijvoorbeeld alle landen die eindigen op “… stan”, evenals de zeer ver weg gelegen eilandengroepen die de wereld rijk is. (Heeft korte golf een toekomst?)

Daarnaast zijn korte golf radiotoestellen ook nog eens relatief goedkoop. Vele malen goedkoper dan een computer of telefoontoestel. Voor veel arme mensen die leven in de onderontwikkelde regio’s van de planeet is de korte golf de enige bron van communicatie die ze hebben. Nogmaals, met de enorme sommen geld die het Wachttorengenootschap in het veld periodiek binnenharkt, zouden ze ook met slechts een fractie daarvan de Jehovah’s Getuigen wereldwijd het veld in kunnen sturen om gratis korte golf-radio’s uit te delen aan personen die geïnteresseerd zijn in het ontvangen van de waarheid.

De Wachttoren-organisatie was al in de begintijd van de radio een pionier op het gebied van radio-uitzendingen. Om de een of andere reden waren ze in de jaren `50 helemaal gestopt met het uitzenden van radioprogramma’s. Het is echt heel tragisch om te moeten constateren dat het Wachttorengenootschap al hun activiteiten rondom commerciële- en vooral rondom korte golfradio-uitzendingen hebben verwaarloosd. Ze hadden de ether absoluut kunnen domineren als ze dat echt zouden willen. Korte-golf radio heeft werkelijk een gigantisch en onbenut potentieel. In plaats van Satan de schuld te geven en te klagen dat hij het hen onmogelijk maakt om mensen te kunnen bereiken, zou het Besturende Lichaam eigenlijk de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen, en ja, ook het boetekleed, voor de nalatigheid dat ze deze ongelooflijk waardevolle bron niet hebben gebruikt waarmee ze miljarden mensen hadden kunnen bereiken die anderszins onbereikbaar waren.

Terwijl het Besturende Lichaam voortdurend voor zichzelf applaudisseert omdat ze vinden dat ze zulk goed werk leveren, waarbij ze met absolute zekerheid verwachten dat ze hun vrijkaartje richting de hemel in ontvangst zullen mogen gaan nemen zodra de Meester hen aanwijst over al zijn bezittingen, zou het zomaar kunnen zijn dat iemand op een bepaald moment misschien zelfs wel verantwoording moet gaan afleggen voor het begraven van de aan hen toevertrouwde zilveren talenten.

Neem het talent van hem af en geef het aan de slaaf die tien talenten heeft. Want wie heeft, zal meer krijgen en zelfs overvloed hebben. Maar van wie niets heeft, zal zelfs wat hij heeft worden afgenomen. Gooi de nutteloze slaaf eruit, de duisternis in. Daar zal hij jammeren en knarsetanden.” (Mattheüs 25: 28-30)