Het volgende nieuwsbericht werd op 12 oktober 2023 gepubliceerd en komt uit Argentinië.

Opmerking: Het onderstaande nieuwsbericht is automatisch vertaald vanuit het Spaans door Google Translate dus de vertaling laat flink wat te wensen over. Voor degenen die wel Spaans spreken: bij dezen de bron van het originele artikel.

Bron 1: KLIK HIER

Bron 2: KLIK HIER

voortvluchtige: misbruiker van Jehovah’s Getuigen door het hele land gezocht

Het ministerie van Justitie heeft Matías Vargas bij verstek veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens misbruik. Veiligheidstroepen werden gewaarschuwd om de voortvluchtige gevangen te nemen.

onderschrift: Matías Vargas, 41, is op de vlucht voor justitie nadat hij tot 12 jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens misbruik.

Het ministerie van Justitie Entre Ríos oordeelde over de rechtszaak van Matías Vargas, 41 jaar oud, Jehova’s Getuige uit Santa Elena, die tot 12 jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens het misdrijf van ernstig schandalig seksueel misbruik, verergerd door zijn status als bedienaar van aanbidding en omdat hij in de gevangenis zat. leiding van de bewaker;en herhaald eenvoudig seksueel misbruik, in zijn vorm verergerd door de status van bedienaar van aanbidding.Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de religieuze man die sinds september momenteel op de vlucht is.Eenmaal gevonden, moet hij worden ondergebracht in strafeenheid nr. 1 van Paraná.

Valeria Burkhard, de advocaat van een van de slachtoffers, noemde de situatie ‘werkelijk beschamend’.

“Op dit moment, met een definitieve straf, met een arrestatiebevel, dat een maand geleden is uitgevaardigd, is er geen nieuws en is er niets bekend. Zelfs niet waar Vargas is. Er is geen nieuws van het plaatselijke politiebureau. is in het dossier ontvangen, zelfs niet per e-mail. We tasten in het duister, we weten niet wat er is gebeurd, of ze hem hebben gearresteerd. Het is niet bekend of hij in Santa Elena of in San Luis is, of hij thuis is , niets “Ik heb geen informatie. De situatie aan de kant van Justitie is een aanfluiting van de slachtoffers.”

Vargas werd samen met zijn zwager, Vito Luciano Panza, op 19 maart 2021 veroordeeld, maar beiden blijven vrij omdat ze tegen de straf in beroep zijn gegaan bij hogere autoriteiten.De Strafkamer van Cassatie bevestigde de vonnissen op 10 november 2022 en op 29 december van dat jaar verwierp zij een buitengewoon beroep om naar de Strafkamer van het Hooggerechtshof (STJ) te gaan.Toch drong de verdediger van de verdachte aan met een rechtstreeks beroep bij de Strafkamer van de STJ.

Halverwege, in augustus 2022, vroeg Vargas toestemming om van woonplaats te veranderen en de rechtbank verleende deze.

De verdachte had zich toen aan de gedragsregels gehouden en stond ter beschikking van de autoriteiten. Om die reden hebben de aanklager en het Openbaar Ministerie geen verzet aangetekend. Om meer controle te garanderen, verzocht de aanklager echter dat Vargas zich wel drie dagen per week op een politiebureau zou melden. Tot dan toe deed hij het slechts twee keer. Na de goedkeuring verhuisde de man van Santa Elena naar Villa Mercedes, provincie San Luis, waar zijn zwager al vele jaren woont.

Onderschrift: Vito Panza (links) en Matías Vargas (midden) bij het verlaten van het proces in La Paz in 2021.

Uiteindelijk werd de uitspraak in eerste aanleg op 12 september van dit jaar bekrachtigd toen de Strafkamer van de STJ, bestaande uit de leden Miguel Ángel Giorgio, Daniel Omar Carubia en Claudia Mizawak, een buitengewoon federaal beroep afwees waarmee beide Varga’s net als Panza bedoelden, het Hooggerechtshof van de natie bereiken.Toen de beslissing eenmaal definitief was, deelde het Hearing Management Office (OGA) de volgende dag mee dat Vargas onmiddellijk moest worden vastgehouden om te worden gehuisvest in strafeenheid nr. 1 van Paraná.

“Nadat het vonnis dat op 19-03-2021 was uitgesproken definitief was geworden, werd de onmiddellijke arrestatie van Pedro Matías Vargas, DNI nr. 29.890.027, en zijn onderkomen in strafeenheid nr. 1 bevolen, om met de uitvoering van het vonnis te beginnen opgelegd”, lees het bevel waarmee de UNO instemde.

Sindsdien is er echter geen nieuws meer over de huidige verblijfplaats van Vargas.

Ten slotte bevestigde de rechterlijke macht afgelopen donderdag aan de UNO dat het Hof van Berechting en Beroep van Paraná, dat de zaak behandelde, uitspraak had gedaan over de rebellie van Vargas en een waarschuwing had afgegeven aan alle veiligheidstroepen.

“Vargas zit al in het nationale opsporingssysteem en kan worden opgepakt, waar hij ook wordt aangetroffen. De politie, de luchthavenveiligheidspolitie, de Nationale Gendarmerie en andere strijdkrachten beschikken over de informatie. Hij moet worden vastgehouden, waar hij zich ook bevindt”, werd uitgelegd.

Panza, wachtend op de integratie van het vonnis

Tijdens het proces werd Vito Panza, de zwager van Vargas, uitgeroepen tot dader van het misdrijf van ernstig schandalig seksueel misbruik en er werd besloten het dossier naar de Strafhof voor Kinderen en Adolescenten van La Paz te sturen, zodat overgegaan kan worden tot een vonnis. Deze kinderrechtbank zal degene zijn die de hoogte van de straf moet vaststellen, aangezien hij op het moment van de gebeurtenissen een strafbare minderjarige was – hij was 16 jaar oud. Van het Hof voor de uitvoering van vonnissen van La Paz, onder leiding van rechter Raúl Flores, werd uitgelegd dat de integratie van de straf plaatsvindt zodra een hoorzitting heeft plaatsgevonden, waar de partijen (het parket van de aanklager, de aanklager en de verdediging) het bedrag van de straf bespreken. de op te leggen boete of gedragsregels.

Na deze procedure gaat de magistraat over tot de oplossing. Van plaatsing tot veroordeling De zaak werd in 2017 geopend, toen Belén Sánchez, toen 18 jaar oud, Vargas en Panza op Facebook bekritiseerde en hen ervan beschuldigde misbruikers te zijn.

Na dat bericht vertelde een ander slachtoffer dat ze mibruikt was. Eenmaal voor de rechtbank meldden beiden dat de gebeurtenissen plaatsvonden toen ze tussen de 8 en 11 jaar oud waren.

Vier jaar later, in 2021, kwam de zaak voor de rechter en werd behandeld in La Paz.

Tijdens het verhoor werd vastgesteld dat de gebeurtenissen plaatsvonden tussen maart 2005 en maart 2008; en tussen april 2010 en april 2011. Aanklager Facundo Barbosa had de leiding over het onderzoek. Ondertussen was de advocaat van de eiser – die Belén vertegenwoordigde – advocaat Valeria Burkhard.

De veroordeling werd op 19 maart van dat jaar uitgesproken door de rechtbank, bestaande uit María Carolina Castagno, Gustavo Pimentel en Elvio Garzón.In de resolutie hielden de magistraten rekening met de getuigenis van Gabriela Torregrosa, lid van het Interdisciplinair Technisch Team van het Gezin, Kinderen en Adolescenten en Jeugdstrafrechtbank van La Paz, die psychologische tests uitvoerde op de slachtoffers;die van lerares María Elena González de Vega, die als gemeenteambtenaar de jonge vrouwen hielp;en waardeerde de uitspraken van Lucas Matías Pedernera, Aldo Exequiel Córdoba en Pablo Gabriel Paunero, drie ouderlingen van de gemeente van Santa Elena;evenals José Oscar Gularte, circuithoofdinspecteur van de gemeente.

Tijdens het proces deden de ouderlingen van de gemeente een beroep op artikel nr. 289 van het Wetboek van Strafvordering van Entre Ríos, dat de onthouding overweegt van het getuigen over ‘geheime’ feiten die bekend zijn bij de ‘geestelijken van een erkende sekte’.

Ze bevestigden echter dat Vargas werd uitgesloten omdat hij ‘morele richtlijnen’ had overtreden en geen ‘berouw over zijn zonden’ had getoond. Bij het analyseren van de kwestie concludeerde het Hof dat deze uitsluiting verband hield met de door de slachtoffers gemelde gebeurtenissen.

In dit verband oordeelde het Hof: “De veroordeling met betrekking tot de verantwoordelijke tussenkomst van de beklaagden bij de gebeurtenissen wordt versterkt door de sanctie van uitsluiting die kort daarna aan de beschuldigde Vargas werd opgelegd, in zijn hoedanigheid van Ministerieel Dienaar van de gemeente ‘Jehovah’s Getuigen’. De jonge slachtoffers legden telkens de feiten van het misbruik aan het lichaam van Ouderlingen bloot, en hoewel ze tijdens het proces getuigden, gaven ze geen uitleg over de redenen voor de uitsluiting van Vargas, omdat het om vertrouwelijke informatie ging in overeenstemming met Bijbelse principes. zijn het ermee eens dat zij erop hebben gewezen dat het na de klacht was, en er heel dichtbij was, waarbij de redenen werden beschreven die de uitzetting van een lid van de congregatie mogelijk maakten, uit wiens analyse duidelijk blijkt, met aandacht voor de strekking van de gerapporteerde feiten, dat zij absoluut verenigbaar met de beschreven redenen.”

“Zonder twijfel dat eerste verhaal dat de slachtoffers voor de ouderlingen van de gemeente Jehovah’s Getuigen vertelden;

evenals voor professor González en de politieautoriteiten ten tijde van het formuleren van de klachten in 2017, werd dit proces steviger, aangezien zij het met kracht handhaafden tijdens hun verklaringen tijdens het debat, ondanks de grote hoeveelheid angst die zij vertoonden; en het werd onbetwistbaar bevestigd door de conclusies van de psychologische benadering die op hen werd toegepast door de psycholoog Gabriela Torregrosa, lid van het interdisciplinaire technische team van het gezin, kinderen en adolescenten en het jeugdstrafrechtbank van La Paz, die de aanwezigheid van indicatoren uitsluit. van verzinsels of discursieve mislukkingen, wat de absolute waarheidsgetrouwheid van het verhaal van de slachtoffers bevestigt”, concludeerde het Hof.