Beste lezers,

Robert King publiceert sinds enige tijd elke zondag een Engelstalige videotoespraak op YouTube.

Een aantal van die toespraken heb ik handmatig vertaald naar het Nederlands en ik heb deze vervolgens ook gepubliceerd voor de geïnteresseerde lezers. Omdat deze toespraken tussen de 30 en 40 minuten duren betekent dit ook dat een Nederlandse vertaling resulteert in 10 tot 15 volle pagina’s tekst oftewel 2 volle dagen werk. Behalve de YouTube video’s, publiceert Robert ook nog dagelijks het reguliere commentaar op de dagtekst van het Wachttorengenootschap. 

Uiteraard doe ik dit vertaalwerk met alle liefde en met volle motivatie, alleen begin ik hier toch tegen de grenzen aan te lopen van mijn mogelijkheden. Ik onderhoud de Nederlandse e-Watchman website helemaal alleen en helaas telt een dag maar 24 uur. Ook beschik ik niet over meer dan 20.000 medewerkers zoals Bethel.

Ik zal natuurlijk door blijven gaan met de vertalingen van de dagtekst commentaren evenals de periodieke Engelstalige e-Watchman artikelen. De vertalingen van de YouTube video’s laat ik voorlopig even achterwege. Natuurlijk vind ik dit wel jammer omdat de YouTube video’s veel dieper op de materie ingaan dan de (korte) dagtekst commentaren.

Ik wil de lezers die de Engelse taal onvoldoende machtig zijn bij dezen ook nog even herinneren aan het feit dat er in YouTube een mogelijkheid is om de video automatisch te laten vertalen. De automatisch gegenereerde ondertitels zijn uiteraard verre van volmaakt maar het is natuurlijk beter dan niets. Daarnaast wordt er door YouTube ook nog elke dag hard gewerkt aan het verbeteren van de vertaalsoftware.

U kunt binnen YouTube de automatische Nederlandse ondertitels aanzetten door het volgende te doen: 

Klik op de “CC-knop” onderaan de YouTube video.

Klik daarna op het tandwiel-icoontje (instellingen / settings)

Klik daarna op “subtitles/cc” en klik vervolgens op “auto-translate”.

Kies daarna voor “Dutch / Nederlands”

De laatste 3 YouTube video’s die ik niet naar het Nederlands heb vertaald zal ik hieronder nog een keertje plaatsen voor diegenen die ze hebben gemist. 

Ik hoop jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

Paul Hettinga